Impresii
FENG SHUI pentru mine este o pasiune, la fel ca și credința, păstrată în interior, fără să existe indoială, sau nevoia de a te explica. Am descoperit această știință la începutul anilor 2000, din curiozitate, din necesitate. Inițial am căutat să citesc tot ceea ce se găsea pe piață și surprinzător, ani de-a rândul, am găsit foarte multe cărți. Bineînțeles că am avut și preferințe, dar această lectură-studiu m-a ajutat să pătrund în universul filozofiei FENG SHUI. Am regăsit multe similitudini cu înțelepciunea populară românească, legate de ordine, curățenie, purificarea spațiului, chiar și prin debarasarea de lucruri apărute de-a valma, păstrate fără sens în jurul nostru.
Spațiul ar trebui aerisit, deschis, cu obiectele necesare – pat, birou, canapea, televizor, etc. așezate la locul potrivit. Omul este cel care primează, toate acestea trebuie să genereze un confort personal pentru ca el să se poată dezvolta. Analizele FENG SHUI pentru case, stabilesc tocmai aceste felii energetice propice anumitor funcțiuni: spațiile de odihnă și recreere, de studiu sau de inițiere de proiecte noi, de depozitare.
FENG SHUI Tradițional se axează pe energiile care „populează” aceste spații, la nivel basic, pe cele de apă și de munte, adică cele active și pasive. Există și alte influențe, lunare, anuale, pentru că suntem într-o dinamică continuă, dar cele două stabilesc potențialul unei anumite zone. Un somn odihnitor presupune să stai cu perna pe o stea favorabilă de munte, studiul, proiectele noi, ar trebui să se desfășoare pe stele active benefice, cu fața spre ele. Chiar și intuitiv ne cuibărim în anumite zone, ne așezăm la masă, după preferințe.
Remediile nu presupun doar cromatica sau așezarea de obiecte cu anumite texturi – lemn, metal, apă, ceramică, etc. ci și o igienă a spațiului, adică energiile de apă au nevoie de spații deschise iar cele de munte de structuri de sprijin. De asemenea, sunt spații pentru care aplicarea unui remediu nu schimbă prea mult. Acestea ar trebui pe cât posibil evitate sau transformate în spații de depozitare. Trebuie să ne axăm pe ceea ce este benefic și să impulsionăm aceste energii. Categoric, nu vor dispărea influențele negative, soluția cea mai importantă fiind modul în care ne raportăm noi la acestea.
Nu uitați că OMUL este pe primul loc și măcar câteva minute în fiecare zi, păstrați-le doar pentru dumneavoastră: să contemplați un răsărit sau un apus de soare, o floare, un obiect de artă, să vă rugați – pentru cei credincioși, să vă faceți un tabiet. Veți deschide astfel o ușă din interiorul dumneavoastră, capabilă să recepteze toate celelalte lucruri, detașați de cotidian, veți deschide dorința de a vă cunoaște, de a vă raporta la Univers și implicit de a evolua.