Caracteristicile personalității și ale structurii corporale

La fel ca în Psihologie, nu poți defini un om doar din prisma unei tipologii, de cele mai multe ori suntem un cumul de particularități. Astrologia chineză poate identifica unele caracteristici cu ajutorul Celor patru coloane ale destinului, dintre care, elementul sinelui, corespunzător zilei de naștere este cel mai pronunțat. Bineînțeles că vor exista influențe și ale celorlalte coloane, în special cea a anului nașterii, a bunicilor, a expresiei eului în societate. Aceste elemente sunt vizibile și din trăsăturile fizice, din constituție, din modul de comportament social. Fiecare element are polarități YANG și YIN care vor exacerba sau vor îmblânzi caracteristicile generale și nu în ultimul rând, o analiză corectă necesită bun simț și onestitate în recunoașterea acestora.

Elementului  LEMN cu polaritate Yang (COPACUL), îi sunt caracteristice principiile puternice, inflexibilitatea, care se poate traduce și ca o lipsă de mobilitate atunci când lemnul este afectat. Persoane „cu capul în nori”, vizionare, pot dezvolta depresii sau dureri de cap. Buni scriitori, cu o imaginație puternică, filozofi, adesea idealiști. Lemnul YIN (FLOAREA), dă trăsături șarmante, rafinate, oameni care iubesc frumosul, buni, blânzi, zâmbitori. Cedează ușor tentațiilor și caută oportunitățile. Buni jurnaliști, în special de monden, îndemânatici, atenți la detalii.

Persoanele cu FOC YANG (SOARELE), sunt calde, generoase, cu mintea deschisă, directe, focoase, temperamentale, fără răbdare. Sunt firi impulsive, câteodată se dau în specatcol, lipsiți de diplomație, nu-și pot ascunde sentimentele. Caracteristicile FOCULUI YIN (LUMÂNAREA), sunt: sensibilitatea, emotivitatea, suspiciunea. Sunt oameni care se impacientează cu ușurință, sunt inteligenți, cu simțul umorului, câteodată se consideră superiori și devin ironici. Au tendința de a-i studia pe cei din jur, nu acceptă pe oricine lângă ei, „împart firul în șapte”, ceea ce nu le permite să se relaxeze.

Oameni de tipul PĂMÂNT YANG (MUNTELE), sunt stabili, te poți baza pe ei, pot fi colecționari, cu o doză de inerție în gândire și în acțiune. Pot învăța mai ușor prin mimetism, intuitivi mai degrabă decât cognitivi. Cei de tipul PĂMÂNT YIN (GRĂDINA), caută armonie, pot să se facă plăcuți, sunt buni afaceriști, simt ocaziile. Sunt foarte influențabili, vor copia comportamente, expresii. Instabili, nehotărâți, flexibili, indirecți, au putere de convingere, știu să își atingă scopurile.

Persoana METAL YANG (SABIA), este întruchiparea liderului, a conducătorului, a eroului, cu un dezvoltat simț al dreptății. Persoane directe, caută și cer loialitate, au o voință puternică, tăioși în cuvinte, le lipsește diplomația. Cele de METAL YIN (BIJUTERIA), sunt foarte charismatici, prețioși, valoroși și vanitoși în același timp. Sunt buni diplomați, buni mediatori, au un orgoliu exacerbat, nu suportă criticile, în special în public.

APA YANG (OCEANUL), dă caracteristici năvalnice, sunt oameni plini de curaj, iubesc libertatea, sunt pionieri, deschizători de drumuri, nerăbdători, foarte inteligenți, cu sex-appeal. APA YIN (ROUA), conferă caracteristici blânde, persoane modeste, compasive, tolerante, amabile, fini psihologi. Oameni politicoși dar dacă își doresc ceva, vor obține chiar dacă sunt persuasivi.

Bibliografie:

LILIAN TOO, „Descoperă-te pe tine însuți”, Pro Editură și Tipografie, București, 2007, p.92-101

Sincere mulțumiri și considerație, Doamnei CRISTINA GROZA, Maestru Feng Shui – IFSA, pentru profesionalismul și atractivitatea cursurilor susținute.