De ce eu?

Nu vi se pare cunoscută această întrebare? Este titlul unui film românesc, de actualitate, căruia nu intenționez să îi fac recenzia, dar este în egală măsură, exprimarea frustrării, în situațiile neplăcute cu care ne confruntăm, fără să fie generate de persoana noastră, dar pe care suntem constrânși să le gestionăm.

Nu vi s-a întâmplat să primiți o amendă în trafic și pentru aceeași greșeală un alt șofer să reușească să se fofileze? Sau să încercați să vă integrați într-un mediu social sau la serviciu, cu toată deschiderea și bunăvoința și să fiți respinși sau îndepărtați? Dar în relațiile cu mama sau cu tatăl, în care încercați să fiți pe aceeași lungime de undă și nu reușiți, sfârșind cu un sentiment de durere ?

În astfel de situații apare întrebarea „De ce mi se întâmplă mie?”. Generic, răspunsul ar fi : KARMA. Mai concret, un alt răspuns se află în descifrarea coloanelor destinului personal, adică în analiza elementelor favorabile și nefavorabile, personale.

Fiecare ne naștem cu o anumită matrice dată de ora, ziua, luna și anul în care am venit pe lume. Acestea sunt reprezentate de cele cinci elemente din filozofia chinezească: APĂ, LEMN, FOC, PĂMÂNT și METAL. Elementul caracteristic fiecăruia fiind dat de Tulpina celestă a zilei, calculată din Calendarul Chinezesc (solar).  Fiecărei zile îi corespund două simboluri, unul aparține celor 10 Tulpini Celeste: Apă Yang, Apă Yin, Lemn Yang, Lemn Yin, Foc Yang, Foc Yin, Pământ Yang, Pământ Yin și Metal Yang, Metal Yin și celălalt celor 12 Ramuri Terestre: Șobolanul (apă), Boul (pământ), Tigrul (lemn), Iepurele (lemn), Dragonul (pământ), Șarpele (foc), Calul (foc), Capra (pământ), Maimuța (metal), Cocoșul (metal), Câinele (pământ) și Porcul (apă).

Orice analiză a destinului personal începe cu zestrea primită la naștere. Prin urmare ne identificăm elementul personal ( sinele), apoi resursele, inteligența, banii și puterea. Acestea sunt reprezentate de elemente care generează sinele, sunt născute de el, controlate de el sau îl controlează, așa cum este vizibil în orice diagramă a ciclurilor de naștere, reducție și control.

Resursa = elementul care dă naștere sinelui, educația, sănătatea, spiritualitatea, mama;

Sinele = elementul personal, anturajul, prietenii, frații și surorile;

Inteligența = elementul născut de elementul sinelui, creativitate, abilități, talente, copilul/animalul de companie;

Banii = elementul cucerit de elementul sinelui, bani, avere, lucruri materiale, soția;

Puterea = elementul care cucerește elementul sinelui, autorități, soțul, tatăl.

Pentru un cunoscător, răspunsul la întrebarea cu amenda este că Puterea este element nefavorabil, acest lucru însemnând probleme cu autoritățile, cu șefii, cu tatăl, risc de accidente și nu numai. De ce nu te poți integra? Pentru că elementul sinelui este nefavorabil, generând probleme cauzate de oameni, neînțelegeri cu colegii, însingurare, etc. Probleme cu mama? Resursele sunt nefavorabile și pot duce la dezvoltarea unor vicii, la oboseală accentuată, depresie.

Sunt câteva exemple prin care, găsind răspunsuri, de fapt găsim soluții. Totul pornește de la cunoașterea personalității noastre, într-o formă sinceră, acceptând și calitățile și defectele pe care le avem, pentru ca să putem lucra la dezvoltarea personală, să învățăm lecțiile vieții și să ne împlinim menirea.